Rubberboten Algemeen
RIB
RIB (Rigged Inflatable Boat) is een moderne rubberboot. Door de voordelen van het lichte gewicht en het grote drijfvermogen te combineren met een harde bodem uit kunststof of aluminium zijn RIBs veel geziene verschijningen op het water. De scherpe vorm van het onderwaterschip en zijn forse motor maken het tot de werkpaarden van het water. Vooral in woelig water zijn ze echt in hun element. Ook in de professionele wereld van bergers, duikers en reddingsstations worden ze vaak ingezet.
Overweldigend aanbod
Vele honderden fabrikanten produceren wereldwijd een dito aanbod aan modellen. Het is dan ook onmogelijk om een totaaloverzicht te geven. Van nog geen 2 meter tot meer dan 20 meter zijn er RIBs voorhanden. Het is al niet meer ondenkbaar dat u moet kiezen uit een stalen motorboot of een forse RIB met alle vormen van luxe en comfort aan boord.
Ontwerp van de romp
Zoals zo vaak is de vorm van de romp een en al compromis. Willen we weinig opspattend water bij hoge snelheden of moet hij stabiel zijn als hij stil ligt? Gaan we voor comfort of is de topsnelheid het allerbelangrijkste? Ook veiligheid speelt een belangrijke rol, vooral als er met zware motoren wordt gewerkt. Wanneer er met snelheden van 70 km en meer over het water wordt ”gevlogen” kunnen de RIBs forse klappen op het water maken. Bij een slecht ontwerp zal dit onverdraagzaam worden.
Motoren
Er ligt een wereld van verschil tussen het 3 pk langstaartje en de 225 pk 6 cilinder turbo buitenboordmotor. De fabrikant van de RIB geeft altijd aan wat het maximum is waarmee gevaren mag worden. Ook wordt er gebruik gemaakt van binnenboordmotoren. Dit alles is natuurlijk afhankelijk van het formaat van de RIB net als de aandrijving die vele soorten kent.
| Buitenboordmotoren |
Materiaal en kwaliteit
Door het enorme aanbod is er ook veel te zeggen over kwaliteit. Sommige fabrikanten richten zich op de onderkant van de markt en zullen dus niet de aller-modernste en dus duurdere drijfmaterialen gebruiken. Toepassing van PVC, maar ook duurdere producten als Hypalon® en Akron-TPE® zijn voorbeelden hier van. Ook de wijze van samenstellen van de rompdelen kan een groot verschil maken. Waar vroeger delen aan elkaar werden gelijmd zien we nu dat moderne lasmethodes worden toegepast. Allerlei kleine zaken bepalen mede de prijs: aantal luchtkamers, overdrukventielen, stuurconsole en in de grotere modellen kajuitopbouw, de kombuis en toilet.
Opblaasboot
Het klassieke rubberbootje bestaat nog altijd maar wordt vaak gebruikt als bijboot. Soms wordt ook wel de naam tender gebruikt om bemanningsleden naar de wal te brengen als het schip voor anker ligt. Het begrip Dinghy is niet helemaal op zijn plaats. Hiermee worden op grotere schepen reddingsvlotten bedoeld.
Gerelateerde artikelen:
| Onderhoud buitenboordmotor | Rubberboten RIB | Rompmodel Rubberboot | Vaarbewijzen | Reddingsmiddelen
Advertentie
Deel dit met andere watersporters
Laatste nieuws
- 25.04.21 Praktijktest verrekijkers NOBLEX
- 04.02.21 Nieuw boek: Varen naar de Wadden
- 21.01.21 Botenbeurs Düsseldorf ook afgelast
- 17.12.20 Getijden tabellen 2021 gratis op WatersportAlmanak
- 15.12.20 Nieuw en handig boek over varen in Duitsland
- 07.05.20 Watersport- en recreatiesector woedend
- 28.03.20 Jachthavens Waddeneilanden gesloten
- 17.03.20 Motorboot Sneek afgelast
- 13.03.20 Hiswa afgelast vanwege Corona virus
- 06.03.20 GPS Trackers gewild in de watersport