Hiswa wil tijdens crisis toeristenbelasting afschaffen

Hiswa wil tijdens crisis toeristenbelasting voor watersport afschaffen
De watersport organisatie Hiswa pleit voor afschaffing van toeristenbelasting. In een gezamenlijke brief met Horeca Nederland verstuurt de Hiswa Vereniging een brief naar alle gemeenten in Nederland met het verzoek de toeristenbelasting af te schaffen. Volgens de brief is dit een behoorlijke aanslag op de administratie van de toeristische bedrijven. De vereniging van Nederlandse Gemeenten meent dat in tijden van crisis het afschaffen de burger ook kan helpen.

Belasting, het is altijd een doorn in het oog van iedere Nederlander. Niet alleen omdat we een hekel hebben aan betalen, maar omdat we vinden dat we met zijn allen zo langzamerhand aan alle kanten leeggezogen worden. Ook de toeristenbelasting voor de watersport draagt bij aan het gevoel van onbehagen tegen de Staat der Nederlanden.

Graaicultuur
Menig gemeente behandelt de toeristenbelasting met een graaicultuur. Belastingen die worden geheven om de tekorten van de gemeente aan te zuiveren. Diverse gemeenten hanteren inmiddels een tarief van 2 Euro per persoon per nacht. Ook de watersportbedrijven die verplicht de belastingen moeten heffen zijn niet blij met de verplichtingen. In Muiden moet de havenmeester een gezin dat met 2 kinderen een vakantie in eigen land houdt Euro per dag extra berekenen, als je dan 2 weekjes op het water bent met je gezin dan is een vakantie in eigen land plotseling € 112,- duurder dan begroot.

Watersportbedrijven maken soms winst op toeristenbelasting
Maar er zijn ook andere gevallen, waar de watersportbedrijven best eens hand in eigen boezem mogen steken: in diverse jachthavens wordt op de toeristenbelasting nog een winstmarge bovenop gelegd. Het AD heeft hierover een artikel gepubliceerd (2007) waaruit bleek dat minsten 200 recreatieondernemers waaronder ook jachthavens winst maken op de toeristenbelasting.

Afschaffen van de toeristenbelasting zou een mooie stap zijn in de goede richting, maar het zal wel weer opgevolgd worden door iets anders, de vaarbelasting bijvoorbeeld…
 

Datum van publicatie: 11-03-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via