49 jachten van start in de Vuurschepenrace

Top watersporters beginnen aan grote race
Terwijl Den Haag zich opmaakte voor KoninginneNach, begonnen 49 jachten aan de jaarlijkse Vuurschepenrace van Scheveningen naar Harwich (GBR). Het eerste startschot om 18.55 uur, gelost door oud-wethouder Scholte, was tevens de officiële aftrap van de ABN AMRO North Sea Regatta 2008. Dit zeilspektakel bestaat uit twee zeeraces en diverse baanwedstrijden voor de kust gedurende het Pinksterweekend. Ondanks de hevige regenbui tegen het einde van de middag, klaarde het in de avond op. Met een zonnetje en zuidenwind kracht 3 tot 4 in de rug, zette de vloot de spinnaker om koers te zetten naar Engeland.

Tijdens het uitvaren cirkelde een sportvliegtuigje boven de deelnemers.
Achter het toestel hing een 'geluksbanier' om de Blue Fin van schipper Patrick Horst aan te moedigen. Andere toeschouwers gingen het water op om hun vrienden bij de boventon aan te moedigen. De schepen in de ORC/IRC 3-4-5 mochten het spits afbijten, gevolgd door de ORC/IRC 2 en tenslotte vertrokken de ORC/IRC 1 teams.

Gevecht voor de line honours
De Sjamboc, een Reichel Pugh 49 van schipper Jens Kühne, en de Pleomax, een Volvo Open 60 van Harm Prins, zijn de potentiële winnaars van de line honours. Hoewel de Pleomax eerder dit jaar het Noordzeerecord aanscherpte, was het de Sjamboc die bij de bovenboei aan de leiding ging. Tijdens de ronding lagen de twee recordjagers nek aan nek. De Checkmate Swan 45 van Peter de Ridder ging als derde rond met de Roark in zijn kielzog. Deze Grand Soleil 43 van Geert de Krom en Kees Kaan was vorig jaar oppermachtig en won beide offshores en het totaalklassement. Dit is het te kloppen team in de IRC 1. Ook in andere klassen doen winnaars van vorig jaar mee, zoals de Antares (ORC 2) en de Pinta-M (ORC 3). Na ongeveer 45 minuten was de horizon gekleurd met 49 spinnakers.

Volgens de laatste weerberichten gaat de wind naar het zuidoosten draaien en toenemen. Dat komt een snelle overtocht zeker ten goede. Het oude record dateert van 1993, toen Jan van Gelderen en zijn bemanning met de Bierkaai (een Lutra 40) in 10 uur en 47 minuten onder spinnaker naar de overkant zeilden. De eerste teams worden morgenochtend in Harwich verwacht.

Over ABN AMRO North Sea Regatta 2008
De ABN AMRO North Sea Regatta start op dinsdag 29 april 2008 met de traditionele Vuurschepenrace voor de IRC en ORC vloot. Deze offshore-race van 110 zeemijlen gaat van Scheveningen naar Harwich. Na een rustdag klinkt op 2 mei het startschot voor de 185-mijl lange North Sea Race terug naar Scheveningen. De baanwedstrijden voor de Scheveningse kust vinden plaats van vrijdag 9 tot met Pinkstermaandag 12 mei 2008. Het deelnemersveld bestaat uit open boten, catamarans, olympische- en eenheidsklassen, scherpe jachten en klassieke schepen.
Foto: Diana Bogaards
Eerste start Onder spi naar Engeland



Bron: Diana Bogaards | Datum van publicatie: 30-04-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via