Stichting "Leef je droom" vaart 200 myls wedstrijd

Olaf Oosterman start solo in zeilwedstrijd van 200 mijl
Lelystedeling Olaf Oosterman start woensdag 28 september in de 200 Myls solo, een zeilwedstrijd voor solozeilers over een afstand van 200 mijl (370 km). De start vindt plaats tussen 7.00 en 10.00 uur bij Durgerdam aan het IJmeer. De 84 deelnemers mogen zelf hun meest gunstige starttijd kiezen om daarna een van de vier banen te gaan varen. De deelnemers aan de solorace leggen de 200 mijl af in vijf dagen. Onderweg moeten ze minimaal 27 uur, verdeeld in drie perioden, rusten in een haven of achter het anker liggend. Voor zondag 12.00 uur moeten zij weer gefinisht zijn bij Durgerdam.

Over de 200 mijls solo
Olaf OostermanDe solozeilers varen ieder hun eigen race. Ze kunnen kiezen uit vier banen van 200 mijl op het Markermeer, IJsselmeer, Noordzee en Waddenzee. Sommigen zullen kiezen voor het traject op de Noordzee of Waddenzee om zo ook te kunnen profiteren van een meegaande stroom. Anderen zullen het IJsselmeer en Markermeer prefereren. De kunst is gezien de weersomstandigheden de gunstigste baan te kiezen. Daarnaast, omdat ze er vijf dagen over mogen doen, zoeken ze de beste momenten uit om zo hard mogelijk te varen. Het kan voorkomen dat ze alleen ’s nachts varen, als er dan de meeste wind staat. De 200 mijls solo komt dus aan op tactiek, weersinterpretatie, krachten en energie verdelen en solozeilen. Voor de komende dagen ziet het weerbeeld er bijzonder rustig uit. Te rustig, want er is weinig wind te verwachten. Het zal dan ook een lange wedstrijd worden. Zie ook www.200myls.nl.

Schipper Olaf Oosterman
De 200 myls solo is een uitdaging die Olaf Oosterman (38) graag aangaat. Als initiator en vaste schipper van stichting Leef Je Droom vaart hij ’s zomers met chronisch zieke jongeren om ze over de horizon van hun ziekte te laten kijken en ze hun grenzen te laten verkennen en verleggen. “Ook ik wil nog steeds mijn grenzen verleggen”, vertelt Oosterman. “Ik heb zelf een hart- en vaatafwijking en weet als geen ander hoe makkelijk het is om alleen maar te kijken naar je beperkingen. Via stichting Leef Je Droom laat ik de chronisch zieke jongeren juist kijken naar hun krachten en hun mogelijkheden. Maar ook zelf wil ik nog steeds kijken of ik mijn grenzen kan oprekken. Door die mentaliteit ben ik gekomen waar ik nu sta.”

Oosterman vaart de 200 myls solo met de Live Your Dream, een Van de Stadt Madeira van veertien meter die hij zelf in acht jaar tijd heeft gebouwd en die in 2009 is gedoopt door Erica Terpstra. Tussen het bouwen door onderging hij een aantal hartoperaties, maar hij wist steeds weer door te zetten. Oosterman heeft het marfansyndroom, een bindweefselafwijking. Zijn gehele aorta (hoofdslagader) is vervangen vanuit zijn hart tot in zijn liezen en hij heeft twee kunstkleppen. Ondanks deze beperkingen weet hij alles uit het leven te halen wat er in zit. Het solozeilen is nieuw voor Oosterman: “Ik heb heel veel mijlen gevaren met bemanning of samen met mijn vrouw. Ik wil me nu gaan kwalificeren in het solozeilen, met als uiteindelijk doel de Ostar in 2013. Dat is een solowedstrijd van Plymouth, Engeland naar Newport, Rhode Island en geldt als een van de zwaarste in zijn soort. Zo’n 3000 mijl tegen de heersende windrichting en oceaanstroming in.”

Oosterman is in november 2008 door de gemeente Lelystad verkozen tot vrijwilliger van het jaar. Vanwege zijn grote inzet voor stichting Leef Je Droom. Citaat uit het juryrapport: ‘De heer Oosterman is een groot voorbeeld voor de jongeren en zorgt er met zijn positieve instelling voor dat de jongeren zijn motto: ‘kijken naar wat je kunt en niet naar wat je niet kunt’ delen.’
Daarnaast is Oosterman in 2009 genomineerd voor de Theo Zwetsloot award. Deze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad en de Theo Zwetslootstichting. Zwetsloot was een van de voorvechters van het Persoonsgebonden budget.

Stichting Leef Je Droom
Stichting Leef Je Droom verlegt al zeilend de grenzen van chronisch zieke jongeren. Door ze mee te nemen op meerdaagse zeiltochten leren deze jongeren over hun horizon te kijken en vooral te kijken naar hun mogelijkheden in plaats van hun beperkingen. Leef Je Droom richt zich op chronisch zieke jongeren van 16 tot 30 jaar. Zij komen in een andere levensfase terecht buiten de bescherming van het gezin en ervaren in de buitenwereld vaak onbegrip over hun ziekte, doordat deze aan de buitenkant vaak niet zichtbaar is. Zij hebben als het ware een dubbele handicap. Leef je Droom wil deze bijzondere groep jongeren uit hun wereld van alledag halen en ze zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen mee te geven. Voor meer informatie en de activiteiten zie www.leefjedroom.com.

Weblog en twitter
Olaf Oosterman is tijdens de 200 myls via het weblog te volgen op www.leefjedroom.com  en via twitter www.twitter.com/stleefjedroom .
 

Bron: Leef je droom | Datum van publicatie: 28-09-2011

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via