Watersport en Only the lonely

Only the lonely
Soms ben je alleen aan boord. Omdat dat zo uitkomt, omdat je alleen maar even iets wilt ophalen, omdat je een klus moet doen waar je niemand bij nodig hebt. Omdat je niet met meer mensen aan boord kunt zijn, bijvoorbeeld in een kano of op een surfplank. Daar kleven alleen toch wat bezwaren aan.

Lastig!
Alleen is maar alleen. Vertrekken, zonder dat er iemand is om je na te wuiven. Overboord vallen en je boot zien doorvaren op de stuurautomaat. Niemand om je in de mast te hijsen. Even naar binnen om iets te pakken en je boot die zijn eigen weg kiest recht op een steiger af. Net heelhuids de Noordzee overgevaren en de sluis bij IJmuiden door, dan even naar binnen een kopje koffie zetten en knalhard op een ton lopen. Je kiest er niet voor.

Even wat doen
Kent u dat verhaal van die man die een klusje in de bakskist doet als de deksel dichtvalt en ook de beugel over de sluiting? Daar zijn meer voorbeelden van. In dit geval heeft de man in kwestie alleen een sleutelbos bij zich. Met de moed der wanhoop ziet hij kans, de scharnieren van de bakskist los te draaien met een van zijn sleutels. Hij heeft daar flink wat tijd voor nodig. Ziet u het voor u?
De andere man heeft gelukkig zijn mobiele telefoon in zijn zak en daarin staat het nummer van de havenmeester. Onder grote hilariteit komt zij aan boord en opent het deksel van de bakskist om de onfortuinlijke schipper te bevrijden. Achteraf kun je er om lachen…

Uitglijer
Een van de redders van Scheveningen heeft zelf ook een jachtje. Het ligt in de winter in de haven. Door een schuiver aan dek struikelt hij over de preekstoel, blijft met één been haken en komt gedeeltelijk in het water terecht. Hij doet verwoede pogingen om zoveel mogelijk uit het water te blijven, maar ziet geen kans om zelf los te komen uit zijn benarde positie. Door stom geluk wordt hij opgemerkt door een vrouw die op haar balkon gaat staan roken. De vrouw belt 112 en de redder wordt gered, in onderkoelde toestand. Toch maar even langs het ziekenhuis.

Solo varen
Een langere tocht in je eentje ondernemen kan, maar er zijn wel wat extra risico’s die in aanmerking genomen moeten worden. Vermoeidheid bijvoorbeeld door slaaptekort. De aandacht bij het uitkijk houden kan verslappen. Nu zijn daar wel allerlei hulpmiddeltjes voor, zoals een verklikker die afgaat zodra er een schip met radar in de buurt komt, of een AIS ontvanger waarmee je de meeste schepen (niet alle!) kunt zien. De omgeving van Nederland wordt gekenmerkt door grote drukte op het water. Midden op de oceaan kun je wat makkelijker een slaapje pakken. De KNRM raadt het niemand aan.

Only the LonelyMinimaal twee
Op eenpersoonsvaartuigjes als een surfplank of een kano is het zaak met een medewatersporter af te spreken omdat je samen toch een hoop sterker staat. Gelukkig hebben de meeste (kite-)surfers en kanoërs dat zelf ook wel in de gaten en verenigingen zullen altijd aanbevelen om niet alleen op pad te gaan.


Zaterdag 8 mei Reddingbootdag

De Redding Maatschappij is er heel kort over. De reddingboten hebben een minimale bezetting van drie opvarenden en met minder wordt er gewoon niet uitgevaren. Ook niet bij uitzondering. Op zaterdag 8 mei kunt u het met eigen ogen komen zien op al onze reddingstations: Reddingbootdag!
 Foto: Dick Teske

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 20-04-2010

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via