BTW heffing maakt watersport verenigingen duurder

Watersport Nieuws | Verenigingshavens moeten ook btw gaan heffen op ligplaats

De Europese Commissie heeft bepaald dat jachthavens die gedreven worden door watersportverenigingen btw moeten gaan heffen op de ligplaatsen voor boten die niet voor sport bedoeld zijn. Dat zou in principe betekenen dat de ligplaatsen 21% in prijs verhoogd moeten worden. Tot nu toe waren watersport verenigingen, die ligplaatsen exploiteren met leden van de vereniging, vrijgesteld van btw voor de verhuur. Exploitanten van commerciële jachthavens zijn wel verplicht om btw te heffen over hun diensten.

Volgens de Europese Commissie is Nederland met deze regeling voor de watersport te ruim. In een proces bij het Europese hof van justitie is de Europese Commissie in het gelijk gesteld en dient Nederland de regeling aan te passen.

Hiswa reageert verheugd op de verhoging

De Hiswa, brancheorganisatie voor bedrijven in de watersport, reageert hier verheugd op. Geert Dijkstra van de Hiswa: ’We hebben dit probleem al in 2005 aangekaart in Brussel. Dit naar aanleiding van een rapport van het Ministerie van Economische Zaken die de oneerlijke concurrentie beschrijft. De uitspraak geeft een gelijker speelveld in de markt van jachthavens. De prijsverschillen tussen verenigingshavens en commerciële havens lopen soms op tot wel 50%. Dit komt door de fiscale voordelen die niet legaal zijn volgens de hoogste Europese rechter.’

WatersportAlmanak: Hiswa is blij met dooie mus

Hoewel in het proces de eisers in het gelijk zijn gesteld hoeft dit niet te betekenen dat de tarieven van de verenigingen moeten stijgen. Btw wordt geheven op toegevoegde waarde, de winst dus. Diegene die btw-plichtig is dient over de inkomsten btw af te dragen. Daar staat tegenover dat over deinkopen de btw terug gevraagd kan worden. Het verschil is de btw over de winst. Watersportverenigingen zijn niet bedoeld voor het maken van winst, dus de af te dragen btw zal in veel gevallen nul zijn. 

Bron: | Datum van publicatie: 26-02-2016

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

btw  

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via