Trimaran omgeslagen, opvarenden gered

Enkhuizen, 3 oktober 2009 Alarm 11:15u Wind ZW 6 Actie 70 en 71
KNRM reddingstation Enkhuizen is deze zaterdag met beide reddingboten uitgevaren voor de melding van een vermist zeilbootje na een zeilwedstrijd. Net op het moment dat dit bootje wordt aangetroffen slaat er een paar mijl verder een trimaran om, de reddingboot Watersport is hierdoor snel ter plaatse en weet de twee opvarenden van de Trimaran af te halen nog voor dat schip het begint te zinken.

Wedstrijd afgeblazen i.v.m. harde wind
De eerste melding werd ingang gezet door de wedstrijdleiding van een zeilwedstrijd bij Medemblik. Deze hadden door de harde wind de wedstrijd afgeblazen en misten hierna nog een van de deelnemers. Direct werd er door het kustwachtcentrum een grote zoekactie opgezet en werden de reddingboten van Enkhuizen, Andijk en Medemblik gealarmeerd als mede een SAR helikopter uit Den Helder.

De eerste reddingactie gaat over in de tweede
Binnen tien minuten werd er uitgevaren met de reddingboten Watersport en Rien Verloop. De Rien Verloop treft het bewuste bootje vrijsnel aan ter hoogte van vuurtoren de Ven. Er blijkt niets aan de hand, men was zich vergeten af te melden bij de wedstrijdleiding en onderweg naar Enkhuizen. Na dit te hebben gemeld aan het KWC komt er een may day binnen van een omgeslagen Trimaran. De twee opvarenden aanboord waren vertrokken voor een zeiltochtje op het IJsselmeer als op vier mijl van Enkhuizen een van de drijvers afbreekt en de trimaran omslaat. Binnen drie minuten na de melding ligt de reddingboot watersport langzij van het jacht en haalt de mensen van boord. Er wordt een opstapper overgezet en deze maakt een sleep verbinding met het jacht en de watersport zodat deze hem kan recht trekken. Wanneer het jacht weer enigszins rechtop staat breekt de mast af. Inmiddels zijn de reddingboten Rien verloop en ’t Span ook gearriveerde en deze zetten beide een motorpomp over om de zinkende Trimaran te reden van de ondergang. Als blijkt dat het steeds veder begint te zinken wordt het te gevaarlijk voor de opstappers en worden zij en de pompen snel van boord gehaald.

Alles afgemeerd in de WRK 3 Oosterdijk
Half gezonken sleept de reddingboot Watersport de trimaran vervolgens naar de werkhaven van de WRK 3 bij Oosterdijk. Hier wordt het afgemeerd aan de kade. Door vervolgens het achterschip iets te liften kan het worden leeg
gepompt. Na dat de trimaran weer drijft wordt ook de mast geborgen en alles opgeruimd en vast gezet. Hierna keren de reddingboten terug naar reddingstation Enkhuizen alwaar de geredden kunnen bij komen van hun ongelukkige zeiltocht onder het genoot van een kop soep.






 

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 05-10-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via