Veel watersporters niet of nauwelijks verzekerd

Watersportnieuws | 20% Watersporters niet verzekerd bij schade of diefstal

Een groot deel (20%) van de watersporters in Nederland blijkt niet verzekerd te zijn. Dat betekent dat schade aan eigen boot, andermans boot of schade door diefstal niet gedekt wordt door een verzekeraar. In Nederland varen ca 500.000 boten rond, dat betekent dat 100.000 watersporters niet verzekerd zijn. Het bedrag bij een gemiddelde schade bedraagt € 8.560,- .

Bij diefstal is het vaak nog erger, van de 1200 gestolen pleziervaartuigen wordt slechts 5% teruggevonden. Bij diefstal van buitenboordmotoren wordt slechts 1% van de 2100 ontvreemde motoren teruggevonden. Deze cijfers blijken uit een onderzoek van schadespecialist CED. Zij onderzoeken en handelen namens veel verzekeraars schades af in de watersport.

Diefstal simpel voorkomen

Veelal zijn boten en met name buitenboordmotoren niet of nauwelijks beveiligd. Dat is voor het dievengilde een schot voor open doel. Een buitenboordmotor maak je los met twee schroeven en weg is de motor. Een simpel kabelslot zoals op fietsen gebruikelijk is stelt ook niets voor, een beetje schaar knipt deze zo door.

Een sterk slot met een keumerk maakt de kans dat uw spullen gestolen worden een stuk kleiner. De dieven zullen dan al snel naar het volgende bootje gaan waar het simpel stelen is.

Leg de gegevens van uw boot vast

Bij diefstal is het van belang om goed te kunnen omschrijven waar het om gaat. Volgens het onderzoek kan de Politie vaak niets uitrichten omdat er geen goede beschrijving van het gestolene is te geven. Serienummers en specifieke kenmerken, met een foto is een mooi begin.

Onverzekerd rondvaren

De meest voorkomende schades zijn aanvaringen, storm en schade aan de bodem. Brand en diefstal zijn de hogere schadeposten. Dat 20% van de boten niet verzekerd zijn is geen verrassing. Deze cijfers blijven al jaren op het zelfde niveau steken. Toch houdt dat een behoorlijk financieel risico in. Niet alleen is er dekking nodig voor uw eigen boot, maar zeker als u schade maakt aan andermans eigendommen kan dat snel leiden tot een fikse schadeclaim. Bij lichamelijke schade is dat nog vele malen groter.

Links: | buitenboordmotorsloten | watersportverzekeringen |

Bron: CED | Datum van publicatie: 08-08-2015

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via