Watersport: druk jaar voor KNRM

Meeste reddingen KNRM voor watersport

2015 was weer een onverminderd druk jaar voor de Koninklijke Nederlandse Reddingsbrigade (KNRM). In totaal werd er 2332 keer uitgevaren en werden 3630 mensen gered of geholpen. De laatste jaren is het aantal reddingen die verricht worden door de vrijwilligers redelijk stabiel. De meest voorkomende acties waren het helpen van veelal watersporters die navigatiefouten hadden gemaakt of te kampen hadden met een motorstoring.

De meeste reddingsoperaties worden verricht op de Noordzee ( 615x), direct gevolgd door het IJsselmeer en het Markermeer (575x). Watersport is met 1584 reddingen de hoofdgroep tegenover 177 acties ten behoeve van de beroepsvaart. Verreweg de meeste acties worden uitgevoerd bij zeiljachten (818x), ruim 4x zoveel als motorboten. De drukste dagen waren 13 juni en 5 juli van het afgelopen jaar met 33 acties per dag het aantal acties vindt het meeste plaats met windkracht 3 tot 5. Het drukste station was Amelander Bocht met maar liefst 170 acties in 2015.

Het aantal keren dat hulpverlening door de KNRM-lifegards op de Waddeneilanden werd verricht liet in 2015 wel een stijging zien, volgens de KNRM is dat niet verontrustend omdat 2015 een mooie zomer was en dat daardoor meer drukte ontstond.

Voorkomen is belangrijk: de KNRM App

Het voorkomen van noodsituaties wordt steeds belangrijker volgens de KNRM. Hiertoe heeft de KNRM een app (KNRM Helpt) in het leven geroepen. Inmiddels hebben ca. 18.000 mensen het hulpmiddel voor reisvoorbereiding en alarmering gedownload. De app moet mensen er meer van bewust maken over de voorspelde weerberichten, kennis van vaargebieden en het maken van een reisplan. Watersporters kunnen met de app ook hun nood kenbaar maken en zijn met de app sneller traceerbaar waardoor de zoektijd bekort kan worden.

Vrijwilligers en giften van donateurs

1300 professionals leveren op vrijwillige basis hun diensten aan de KNRM. Ze zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. De grootste voldoening voor de redders is de blijdschap van mensen die gered worden. Ondanks de vrijwilligers kost de exploitatie van de KNRM een hoop geld. Dat wordt bijeengebracht door 92.000 donateurs, waardoor de KNRM een zelfstandig opererende hulpverleningsorganisatie is en kan blijven.

Link: | KNRM jaarcijfers 2015 |

Bron: | Datum van publicatie: 14-01-2016

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

KNRM 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via