Waterpolitie: geen controle op lozen toilet watersport
Voor de watersport geldt sinds 2009 een verbod voor het lozen van vuilwater. Na een jarenlang protest onder de watersport is de maatregel nu een half jaar van kracht. WatersportAlmanak.nl deed een minionderzoek naar het gebruik van vuilwatertanks en afzuiginstallaties daarvoor. We hebben het gevoel dat we in stront gaan roeren als we watersporters gaan vragen naar hun mening en het gebruik van de tank en afzuiginstallaties.
Watersport positief tegenover milieu
De algemene houding van watersporters ten opzichte van het milieu is bijzonder positief. Hetzelfde water waarop geloosd wordt zwemt men ook in, bovendien is de gemiddelde watersporter erg milieubewust. Maar op de vraag of men een tank aan boord heeft waarop het toilet is aangesloten en of men die laat leegzuigen in een haven ontstaat een heel ander beeld.
Oudere schepen - geen vuilwatertank
Voor oudere schepen is geen verplichting voor het hebben van een vuilwatertank. Het inbouwen van een vuilwatertank is voor oudere boten vaak ook vrijwel onmogelijk omdat de watersport nu eenmaal de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk benut. Bij nieuwere schepen ligt dat anders, daar wordt standaard een tank in geplaatst met een dekafzuiging en een kraan waarmee men op ieder gewenst moment onder water kan lozen.
Beroepsvaart heeft geen verplichting
Het lozingsverbod heeft behoorlijk in kracht ingeboet nadat bekend werd dat de beroepsvaart niet die verplichting heeft, terwijl de beroepsvaart dagelijks vuil toiletwater produceert. Zelfs de Waterpolitie heeft in de meeste boten geen vuilwatertank. Watersporters maken, als ze in een haven liggen, vaak gebruik van de sanitaire voorzieningen op de wal.
Gebruik afzuiginstallaties vrijwel nihil
- “Het gebruik van de afzuiginstallatie is fors toegenomen bij ons op Terschelling” vertelt havenmeester Tjebbe van Weeren lachend. “Vorig jaar werd de installatie vier keer gebruikt in één jaar, nu ongeveer 4 x per maand. Ik heb de indruk dat mensen gewoon de tank op zee leegkiepen of de kraan altijd open hebben staan.
- In Groningen maken mensen veel gebruik van het toilet op de wal. Christa Beuker: “We hebben wel een pomp, maar die wordt nauwelijks gebruikt, ik heb de indruk dat men ook wel vaker een flex-toilet gebruikt, maar de meesten zetten de tank open op ruim water. Ik vind het ook de grootst mogelijke onzin, deze maatregel. De binnenvaart loost altijd en overal en de watersport moet dat kleine beetje opvangen in een tank.”
- “We waren bang voor files bij de afzuiginstallatie” vertelt Jeroen Mulder van Jachthaven Hindeloopen. “Maar er wordt weinig gebruik gemaakt van de afzuiginstallatie, hooguit 3 x per week in drukke tijden. Mensen lozen op het IJsselmeer denk ik, dan hebben de vissen ook wat te eten tenminste. In de haven zie ik nooit iets drijven. Ik heb nog nooit enige controle gezien.”
- Martin Dinant van Jachthaven Lelystad Haven schetst hetzelfde beeld. “Charterjachten gebruiken ze wel eens bij het terugbrengen van de boot, dat zal wel in het contract staan denk ik. Voor de rest gebeurt er vrijwel niets met onze dure installatie. Ik vermoed dat er veel geloosd wordt op het Markermeer. Als de beroepsvaart en de Waterpolitie geen verplichting hebben waarom dan wel de watersporter?”
In de Heliushaven in Hellevoetsluis heeft men geen afzuiginstallatie, evenmin als de Gemeentehaven in Nijkerk. Volgens de havenmeester van de Gemeente Nijkerk is nergens in Nijkerk een mogelijkheid tot het afvoeren van toiletwater.
- In Breukelen heeft jachthaven Van Heusden wel een installatie geplaatst. Barbara van Heusden: “Ja, we hebben een pompinstallatie, maar het gebruik… dan zal ik de muntjes eens moeten tellen. Het blijkt dat de installatie ongeveer één keer per week wordt gebruikt, men loost gewoon buiten.”
Waterpolitie: wij controleren niet
Volgens Bouke Jansma, beleidsmedewerker van de Waterpolitie is controle niet eens mogelijk. “We kunnen niet zien of er geloosd wordt en een vuilwatertank is niet verplicht. We zouden kunnen bekeuren als we iemand op heterdaad betrappen, maar dat is puur theoretisch.
We staan wel achter de maatregel vanwege het effect op het milieu en het bewust maken van mensen, maar controle, nee.” Op onze vraag hoe het met de onderzeeër van de Waterpolite gaat moet Jansma lachen: “het was een mooie publiciteitsstunt, verder moeten we daar maar niet meer over praten.”
Eigen schepen Waterpolitie hebben ook geen tank
Ook de meeste schepen van de Waterpolitie hebben geen vuilwatertank. Jansma: “misschien de nieuwe die we dit jaar hebben aangeschaft, dat kan ik voor u nakijken. Nogmaals, we staan achter de maatregel, maar we zullen niet actief controleren en we hebben hiervoor ook geen enkele bekeuring uitgeschreven.”
Conclusie maatregel vuilwatertanks watersport
Als je in stront begint te roeren gaat het stinken, maar de hele maatregel stelt dus niets voor. Hooguit worden we wat bewuster ten aanzien van het milieu en gaan we de toiletten op de wal wat vaker gebruiken. Ondertussen is veel watersporters schrik aangejaagd en hebben een aantal watersporters kosten gemaakt voor een maatregel die niet uitvoerbaar en niet controleerbaar is. Nu nog de vaarbelasting de wereld uit en we kunnen weer zorgeloos varen.
Nagekomen berichten en reacties:
Kees Broere van Marina Cape Helius reageert met een bericht dat in de Heliushaven wel een vuilwaterpomp aanwezig is. De pomp is collegiaal met drie watersportverenigingen aangeschaft. Voolgens Kees is het gebruik er van zeer matig, bovendien schijnen niet alle dekdoorvoeren eenzelfde maat te hebben waardoor het soms niet functioneert.
Bauke Jansma van de Waterpolitie reageert met de mededeling dat intussen vrijwel alle Politievaartuigen beschikken over een vuilwatertank, maar dat het in de praktijk lastig is om de tanks te legen, zodat het systeem niet effectief is.
Bron: Johan Marrink - redactie | Datum van publicatie: 06-07-2009
Advertentie
Reacties
Deel dit met andere watersporters
Trefwoorden
Laatste nieuws
- 25.04.21 Praktijktest verrekijkers NOBLEX
- 04.02.21 Nieuw boek: Varen naar de Wadden
- 21.01.21 Botenbeurs Düsseldorf ook afgelast
- 17.12.20 Getijden tabellen 2021 gratis op WatersportAlmanak
- 15.12.20 Nieuw en handig boek over varen in Duitsland
- 07.05.20 Watersport- en recreatiesector woedend
- 28.03.20 Jachthavens Waddeneilanden gesloten
- 17.03.20 Motorboot Sneek afgelast
- 13.03.20 Hiswa afgelast vanwege Corona virus
- 06.03.20 GPS Trackers gewild in de watersport