Jollenklasse 80 jaar na Olympische Spelen nog springlevend
95 jaar watersport met de 12-voetsjol
Tachtig jaar nadat de 12-voetsjol voor het laatst acteerde op de Olympische Spelen van Amsterdam blijkt de klasse nog springlevend. Steeds meer jongeren stappen over in de jol en nog steeds groeit de vloot. Zo zullen de jollenzeilers tijdens het jaarlijkse Pinksterevenement op de Kaag twee splinternieuwe boten dopen en zijn nog enkele scheepjes in aanbouw.
Het is niet voor niets dat de 12-voetsjol nog steeds op de Nederlandse wedstrijdwateren tot een van de grootste klassen behoort. Veel zeilers hebben een jarenlange relatie met de ‘sportief klassieke’ jol. In het verleden hebben velen in het 3.66 meter lange houten scheepje het zeilen geleerd en wie eenmaal een jol bezit, doet er zelden meer afstand van. Veel boten zijn jarenlang in een familie en gaan van vader op zoon of dochter, waardoor telkens nieuwe generaties in de jol gaan varen, en ook vanuit andere klassen stappen zeilers regelmatig over.
De 12 voetsjol werd in 1913 ontworpen door de Engelsman George Cockshott en werd in 1914 als wedstrijdklasse in Nederland ingevoerd. Van 1920 tot en met 1928 was de jol zelfs een Olympische klasse. In het jaar van de Spelen reden genoeg voor de klassenorganisatie om even stil te staan bij het Olympische verleden. Dat gebeurt tijdens het Pinksterweekeinde, wanneer de jollen voor de veertigste maal te gast zijn van de Koninklijke Watersport Vereniging De Kaag.
Tijdens het driedaagse evenement wordt niet alleen een wedstrijd gezeild, maar kunnen belangstellenden ook op verschillende andere manieren kennismaken met het jollenzeilen. Zo wordt op eerste Pinksterdag een toertocht georganiseerd, die om 11.00 uur zal starten vanaf de Kaag Sociëteit.
Boten zonder meetbrief kunnen ‘s middags deelnemen aan promotiewedstrijden. Een bijzonder moment is op zaterdagmiddag de doop van twee nieuwe jollen die zijn gebouwd door Hans van der Meer en Rypke de Jong waarmee het aantal geregistreerde boten op 860 komt. Wie wil wedstrijdzeilen hoeft overigens niet direct tot de aanschaf van een nieuwe jol over te gaan. Een paar jaar geleden werd nog een boot uit 1934 Nederlands kampioen.
De klassenorganisatie is bijzonder actief. Op initiatief van voorzitter en meervoudig Nederlands kampioen Pieter Bleeker zijn de internationale contacten met klassenorganisaties in ondermeer Italië, Spanje en Turkije weer aangehaald. Regelmatig gaan Nederlandse zeilers met hun jollen de grens over. Ook komen buitenlandse zeilers in ons land varen. Een van de jollen die met de Pinksteren gedoopt wordt, is gebouwd in opdracht van een Italiaan.
Bron: KNWV | Datum van publicatie: 21-02-2008
Advertentie
Reacties
Deel dit met andere watersporters
Laatste nieuws
- 25.04.21 Praktijktest verrekijkers NOBLEX
- 04.02.21 Nieuw boek: Varen naar de Wadden
- 21.01.21 Botenbeurs Düsseldorf ook afgelast
- 17.12.20 Getijden tabellen 2021 gratis op WatersportAlmanak
- 15.12.20 Nieuw en handig boek over varen in Duitsland
- 07.05.20 Watersport- en recreatiesector woedend
- 28.03.20 Jachthavens Waddeneilanden gesloten
- 17.03.20 Motorboot Sneek afgelast
- 13.03.20 Hiswa afgelast vanwege Corona virus
- 06.03.20 GPS Trackers gewild in de watersport