Zaterdag 17 oktober start de 33e Singlehanded

Een tocht die zijn weerga niet kent
Sinds 1969 ploeteren ieder jaar in oktober een aantal fanatieke zeezeilers zich een weg over het IJsselmeer ,Waddenzee en Noordzee. Doelstelling van deze tocht is om in 4 dagen tijd de “Zilveren Brijlepel” te bemachtigen. Deze oudste solotocht staat er om bekend een pittige prestatietocht te zijn. Afhankelijk van de weersomstandigheden vaart slechts de helft tot een derde de tocht uit.




















Waar gaat het allemaal om?
De vloot, 40 tot 50 schepen, verzamelt zich vrijdag en zaterdag in de Marina van Lelystad. Na het palaver valt om 14.00 uur het startschot. Iedere deelnemer krijgt een brief mee met daarin de zeilopdracht, die ieder jaar weer anders kan zijn. Er mag nu 16 uur worden gevaren en men moet in diverse havens bij de autoriteiten, dit mag de havenmeester zijn maar ook een kroegbaas, een stempeltje halen op het meldformulier. Na 16 uur moet het schip stil liggen en begint er een periode van 8 uur rust. Het gebruik van de motor is uit den boze behalve bij enkele kunstwerken.

Waar voert de tocht de deelnemers langs?
Naast de vele havens op het IJsselmeer en Markermeer staan in de opdracht ook de havens van Texel, Vlieland en Terschelling. En alsof het niet genoeg is, behelst de zeilopdracht ook vaak een ankeropdracht op het Wad. Tijd, getij en het weer zijn de componenten waar een deelnemer mee te maken krijgt. Om alle stempels en opdrachten te bemachtigen, uit te voeren en op woensdag om 14.00 uur weer in Lelystad te finishen is 4 x 24 uur krap aan voldoende.

De tocht heeft een Spartaans karakter
Ieder jaar melden zich weer nieuwe deelnemers en nadat zij een keer hebben deelgenomen zijn ze verslaafd aan dit evenement. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er deelnemers bij zijn die al meer dan 10 tot 15 keer deelnamen aan dit spektakel. Dat het niet zomaar een tocht is bewijst wel het feit dat vele vooraanstaande solozeilers in het internationale circuit hun eerste ervaring opdeden binnen de Singlehanded .


















Een belangrijk onderdeel
Buiten de tocht om is het in de rustperiodes soms een gezellige boel. Omdat deelnemers allemaal dezelfde opdracht hebben komen ze elkaar vaak in de rustperiodes tegen. Er moet dan vaak nog wel even aan het journaal en het verhaal worden gewerkt. Juist het verhaal van de belevenissen die de deelnemers mee maken, maakt een essentieel onderdeel uit van de eindwaardering. Maar aan het einde van de rustperiode rammelt het wekkertje en gaan de deelnemers bij nacht en ontij weer op pad.

Indien u de komende dagen een zeiler in vol ornaat met reddingsvest om door een IJsselmeerdorp ziet rennen dan is dit vast een deelnemer die op jacht is naar een stempeltje op zijn meldbrief. Wilt u deelnemen dan moet u snel inschrijven op www.singlehanded.nl  Hier vindt u ook alle verslagen van de eerdere tochten. Ik ga nu aan boord want ik moet nog van Delfzijl naar Lelystad dus heb ik er zaterdag al een halve singlehanded op zitten.
 

Redacteur: André Otten
Redactieschip: Tristan

Bron: Watersportalmanak | Datum van publicatie: 13-10-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via