Yerseke-jachthaven-wsv-yerseke
Yerseke – Jachthaven Yerseke
Soms kom je op plaatsen waar je nog nooit bent geweest. Yerseke was voor ons een onbekende aanlegplaats. We varen komende vanuit het noorden via de Oosterschelde richting het oosten en varen voorbij Wemeldinge de Schaar van Yerseke binnen. Daar is het vaarwater een stuk smaller, maar zolang als er geen grote vissersboten naar je toekomen is er ruimte voldoende. Er wordt dringend aangeraden om niet buiten de vaargeul te varen, dus volg naar binnen varend de groene betonning aan stuurboordzijde.
De eerste haven die u aan stuurboord tegenkomt is de Koningin Julianahaven, deze is uitsluitend bedoeld voor beroepsverkeer. Daarna komen de twee jachthavens, de Prinses Beatrixhaven en de Willem Alexanderhaven.
U dient de keerton SvY20-VWG1 aan bakboordzijde te houden en vaar vervolgens tussen de rode en de groene tonnen door de haven in. Let op: buiten de rode betonning is het zeer ondiep en loopt u gegarandeerd vast.
We varen de Prinses Beatrixhaven in en een van de havenmeesters staat al klaar om ons op te vangen en een lijntje aan te nemen op de vingerpieren. Aan de paal aan de buitenzijde van de box zit een systeem dat meebeweegt als de waterhoogte verandert, simpel maar doeltreffend. De steigers en de vingerpieren zijn drijvend en gaan dus met het getij mee omhoog of omlaag. Er is een behoorlijk verschil tussen laag- en hoogwater: gemiddeld ca 3,5 meter. Bovendien is het water hier zout, erg zout: iedere liter zeewater bevat ongeveer twee eetlepels zout.
De haven is eigendom van de gemeente, maar wordt beheerd door watersportvereniging Yerseke. Als we ons aanmelden in het havenkantoor krijgen we een vriendelijke uitleg over de havenvoorzieningen en een code voor het toegangshek. Het geeft toch altijd een fijn gevoel als de haven is afgesloten voor onbevoegden.
De haven maakt een keurige indruk en Yerseke ligt uiterst dichtbij. Op de havenkaden zijn diverse restaurants aanwezig en ook de mossel- en oestercultuur wordt hier druk gepromoot.
In het dorp zelf zijn diverse winkels, een supermarkt, kappers, een boekenwinkel etc. aanwezig. Op vrijdag is er markt in Yerseke en er zijn ook leuke terrasjes in het centrum.
In het centrum vindt u ook het Oosterscheldemuseum. Dat vonden we een ernstige tegenvaller, slechts drie kleine kamers en een beetje saai. Het enige leuke was een film over het zaaien en oogsten van mosselen en oesters. Daar betaalden we 4 euro entree per persoon voor. Later zagen we bij de gratis toegankelijke ‘oesterijen’ dezelfde film. Voor kleinere kinderen is er in Yerseke helaas weinig te beleven.
Naast de viscultuur van is er ook een mooi achterland wat zich prima leent voor wandelingen en fietstochtjes buiten Yerseke. De afstand naar Goes is slechts 11 kilometer.
Eten kun je overal in Yerseke, we kregen een tip van andere watersporters, de “Viskeete” daar moeten we heen. Dat was een goede tip, heerlijk een menu met vis, met daarbij uiteraard mosselen. Heerlijk en zeer smaakvol hebben we genoten van de avond. Yerseke krijgt van ons een hoge waardering.
Voorzieningen en tarieven Jachthaven Yerseke (2018):
- Ligplaats: 1,75 euro per meter (incl. 21% btw)
- Aantal ligplaatsen: 300
- Toeristenbelasting: 0,65 pp per nacht
- Stroom: inclusief (10 Ah)
- Water: inclusief
- Douchen: 0,50 euro
- Wifi: (KPN) inclusief
- Wasmachines: ja 4 euro per keer, incl. waspoeder
- Wasdroger: ja
- Vuilwaterafvoer: ja
- Tanken: nee
- AED en brandblusser: aanwezig
Gegevens Jachthaven Yerseke:
- Tel. (0113) 57 17 26
tel. (06) 2255 6744 - www.wwy.nl
Link: | Andere bezochte Jachthavens | Toeristische vaarroutes |
Advertentie
Deel dit met andere watersporters
Laatste nieuws
- 25.04.21 Praktijktest verrekijkers NOBLEX
- 04.02.21 Nieuw boek: Varen naar de Wadden
- 21.01.21 Botenbeurs Düsseldorf ook afgelast
- 17.12.20 Getijden tabellen 2021 gratis op WatersportAlmanak
- 15.12.20 Nieuw en handig boek over varen in Duitsland
- 07.05.20 Watersport- en recreatiesector woedend
- 28.03.20 Jachthavens Waddeneilanden gesloten
- 17.03.20 Motorboot Sneek afgelast
- 13.03.20 Hiswa afgelast vanwege Corona virus
- 06.03.20 GPS Trackers gewild in de watersport