Oosterschelde - watersport
Vaargebied Oosterschelde
De Oosterschelde was vroeger een open water met directe verbinding naar zee. Daar is sinds de Oosterscheldekering wel wat aan veranderd, maar de verbinding met de zee is gebleven. Weliswaar dient u met uw boot via de Roompotsluis te varen, maar het water heeft vrij spel op de Oosterschelde. Hoog- en laagwater, stroming etc zijn gebleven. Varen op de Oosterschelde vraagt wel om ervaring voor de schipper. Stromend water is toch heel anders dan een stilstaand water, sinds de komst van de Oosterscheldekering is de stroom wel wat afgenomen, maar onderschat dit niet.. Enige kennis van het getijde is absoluut noodzakelijk: bij Yerseke is er nog steeds een verschil van meer dan 3 meter met hoog- en laagwater.
Maar bovenal is het een geweldig vaarwater, zeker voor de wat gevorderde watersporter. Sinds de Schelde-Rijnverbinding is het een stuk rustiger geworden op de Oosterschelde: de Beroepsvaart neemt de kortste weg. Met watersportplaatsen zoals Zierikzee, Burghsluis, Roompot Marina, Colijnsplaat, Kats, Goessche Sas, Wemeldinge, Yerseke, Tholen en Sint Annaland is er voor ieder wel iets te beleven op de Oosterschelde.
Zeelandbrug
De Zeelandbrug is voor de meeste schepen geen probleem, tot maximaal 13 meter doorvaarthoogte kan iedereen er onder door varen. Bij laagwater zelfs tot 16 meter. Bij twijfel dient u gebruik te maken van het beweegbare gedeelte aan de kant van Zierikzee. De brug draait twee keer per uur.
VaarAtlas NV Verlag
Complete set zeer gedetailleerde vaarkaarten van het vaargebied van Oosterschelde en Westerschelde. De kaarten worden geleverd in een atlas met ringband. In de set bevinden zich overzichtskaarten, zeekaarten en detailkaarten van het vaargebied. Ook het gebied van Antwerpen, Terneuzen, Gent, Oostende, Zeebrugge, Blankenberge en Nieuwpoort zijn volledig in kaart gebracht. Link: | Vaarkaarten Wester- en Oosterschelde |
Roompotsluizen
U kunt de Oosterschelde ook binnenvaren vanaf de Noordzee. U dient hiervoor de Roompotsluis te passeren. De aanloop naar de sluizen is goed en duidelijk betond, er zijn wachtsteigers maar meestal gaat de doorvaart redelijk snel. Het verval in de sluis is ook niet zo groot aangezien de Oosterscheldekering vrijwel altijd open staat en het nieveau van de Oosterschelde hetzelfde is als van de Noordzee ter plaatse. De maximale doorvaarthoogte is 20 meter. De brug is niet beweegbaar dus schepen die grotere doorvaarthoogte nodig zijn dienen via Stellendam of Vlissingen te varen. De bedieningstijden zijn vrijwel altijd van 6-22 uur, soms langer. Marifoonkanaal Roompotsluis: 18. Na het verlaten van de sluis richting Oosterschelde is men verplicht uit te luisteren op kanaal 68.
Zierikzee jachthaven
Zierikzee is mooi centraal gelegen in het Oosterscheldegebied, maar ook een druk bezochte locatie voor watersporters. Via het Havenkanaal dat ca 1,5 mijl lang is bereikt u Zierikzee. De monding van het Havenkanaal is duidelijk aangegeven door een groene en een rode lichtopstand. Let wel even op de stroming die voor het Havenkanaal langs loopt, er kan een behoorlijke stroom staan waardoor het water wild in beweging kan zijn door ingaande en uitgaande stroom. Vervolgens bereikt u een keersluis, waarbij u er rekening mee dient te houden dat schepen die met de stroom meevaren voorrang hebben. Is er geen stroom dan hebben uitgaande schepen voorrang. Achter de keersluis liggen de steigers van WSV Zierikzee, met een beperkte ruimte voor passanten. Iets verderop zijn ook nog aanlegplaatsen in de stadshaven, maar bij laagwater is het daar erg ondiep en u kunt er vrij zeker van zijn dat u moet gaan stapelen.
Zierikzee – stad
Zoals gemeld is Zierikzee erg geliefd bij watersporters en dus is het druk in het hoogseizoen. Overigens hebben andere toeristen ook iets met Zierikzee dus u bent nooit alleen. Zierikzee is een pittoresk monumentenstadje waar u gezellig kunt winkelen en genieten op één van de vele terrasjes. Er is een jachthaven en het is de thuishaven van de vissersvloot. In de museumhaven vindt u oude schepen vlakbij de prachtige stadspoorten. Bovendien zijn er vele galeries en ateliers van kunstenaars en kunt u “De Kunstwandeling” lopen op de eerste zondag van de maand, ook in combinatie met een stadswandeling olv een VVVgids. Bovendien zijn de winkels gedurende de zomermaanden op deze zondag ook geopend. Wilt u de monumenten bekijken en er iets meer over te weten komen, kom op een woensdagochtend om 10.30 uur naar Zierikzee en loop samen met een VVVgids door de stad. www.vvvzeeland.nl
Burghsluis – Jachthaven
Van het drukke Zierikzee naar het rustige Burghsluis is een leuke tocht, bijna een halve circel. Dat geeft u mooi de tijd om even om te schakelen. Burghsluis is vooral rust. De aanloop is vrij eenvoudig als u even rekening houdt met de stroom. In de haven zijn aan twee zijden steigers langs de oevers. Reserveren is niet nodig: er is (vrijwel) altijd plaats. Als u van stranden houdt bent u hier aan het goede adres. De havenmeester verhuurt ook rijwielen waardoor u de omgeving kunt verkennen.
Roompot Marina
In de voormaligeSophiahaven, die gebruikt werd voor de Oosterscheldekering, is nu Roompot Marina gevestigd. Als u net vanaf Burghsluis gevaren bent is de drukte even wennen. Een 4 sterren haven noemen ze zich zelf, want wie dat bedacht heeft is onduidelijk, maar in Roompot Marina hoeft het u aan niets te ontbreken. Luxe sanitaire voorzieningen en voorzien van vele faciliteiten. Zo kunt u verse broodjes halen in de supermarkt, lekker luieren op het strand van Roompot Beach Resort. Ook kunt u voordelig gaan zwemmen in het subtropisch zwemparadijs (met o.a. golfslagbad, glijbaan, sauna en kuurbaden) of een fiets huren om de landelijke omgeving te verkennen. Daarnaast is het mogelijk om een luxe bungalow te boeken.
De betonning leidt u probleemloos naar de haven en de rest wijst zich zelf. Voor mensen met kinderen is het een goede gelegenheid om “even uit te razen”.
Colijnsplaat
Aan de voet van de Zeelandbrug ligt Colijnsplaat. Een voormalige landbouwhaven, maar door de afsluiting van het Veerse Gat een vissershaven geworden. Nog steed wordt hier iedere donderdag de vis geveild en Colijnsplaat heeft de grootste omzet in garnalen. De Voorstraat van Colijnsplaat is fraai en zeer fotogeniek: oude gevels in contrast met winkels. Alle straten in Colijnsplaat lopen evenwijdig of haaks op de Voorstraat. In augustus zijn de “Colijnseplaatdagen”, voorheen bekend als visserijdagen. Uiteraard met kermis en andere attracties.
Colijnsplaat – Jachthaven WSV Noord Beveland
De jachthaven van WSV Noord Beveland is simpelweg aan te varen. Als u rekening houdt met de stroom kan er eigenlijk niets fout gaan. De haven is wel een beetje krap om te manoeuvreren. De maximale diepgang is 2,5 meter en alle faciliteiten zijn aanwezig
Kats – Jachthaven Marina Kats
Vanuit de Zeelandbrug gezien vaart u naar onderen in zuidwaartse richting en u vaart langs Kats. Het kunstenaarsdorp bestaat uit ca 500 inwoners en is fraai gelegen aan de Oosterschelde. In het dorp is tevens een grote rozentuin van minstens 4 hectare: De Zeeuwse Rozentuin. De jachthaven is klein, maar gerieflijk en compleet. De invaart naar de haven is, zoals eigenlijk overal, eenvoudig. Als u het rode havanhoofd aanhoudt kan het niet misgaan. In de jachthaven is een uitstekend restaurant met prima kreeft, maar u kunt ook in Kats prima een hapje eten.
Goes en Goessche Sas – Jachthaven
U kunt vanaf de Oosterschelde het Havenkanaal invaren naar Goes, zorg ervoor dat u de beide lichtopstanden kunt zien en vaar dan in een streep naar binnen. Direct na de inloop vaart u de sluis binnen en kan de reis naar Goes worden ingezet of direct om de hoek een plaatsje zoeken in de haven van Goessche Sas. U kunt voorin de haven afmeren, maar het achterste gedeelte, in de sluiskom, is veel mooier.
Als u besluit naar Goes te varen dan is dat ca 2,5 mijl verder het Havenkanaal in. Houdt wel midvaarwater in het smalle kanaal want aan de kanten is het ondiep. Na de Wilhelminabrug passert u het industrieterrein om uiteindelijk in Goes te belanden. Daar zijn diverse aanlegmogelijkheden. De eerste is de jachthaven van WSV De Werf, aan de rand van de stad. Iets verderop, na de Sint Maartensbrug, ligt de haven van de Stichting Stadshaven Goes.
Goes kent veel historische gebouwen uit een roemrijk verleden, een wandeling langs de oude vesten is beslist de moeite waard. Aan de Grote Markt is gezelligheid in de vorm van veel terrassen die uitkijken op de winkelpromenades. In Goes is ook een subtropisch zwemparadijs bij recreatiepark De Hollandse Hoeve.
Wemeldinge
Vlak voor het kanaal van Zuid-Beveland ligt Wemeldinge, het oudste dorp van Zuid-Beveland, ontstaan in de 11e eeuw. Het is een geliefde watersportplaats, waar zeilers, surfers en sportvissers graag samenkomen. De haven zijn in de voormalige sluiskommen van Wemeldinge. Er staat nog altijd een nostalgisch peilhuisje en de oude sluisbruggen zijn er ook nog. De aanloop naar Jachthaven Wemeldinge is simpel, maar neem wel de juiste ingang en vergis u niet in het kanaal door Zuid-Beveland dat iets zuidelijker ligt. De havens zijn vrij nieuw en voorzien van alle faciliteiten.
Yerseke
Als we aan Yerseke denken dan is het eerste wat de gemiddelde Nederlander denkt: mosselen en oesters. Terecht, want Yerseke is de thuishaven van veel mossel- en oesterkotters die nog dagelijks vissen op de Oosterschelde. Daarom is het ook altijd gezellig druk in Yerseke. Naast de vele restaurants heeft Yerseke een leuk centrum dat de moeite waard is. Op de derde zaterdag van augustus is het jaarlijkse mosselfeest
Yerseke heeft drie havens: de Koningin Julianahaven (verboden voor pleziervaart), de Prinses Beatrixhaven en de Prins Willem Alexanderhaven. Na het binnenvaren vaart u voorbij de Koningin Julianahaven, westelijker vindt u de Prinses Beatrixhaven en bij de volgende havenmond de Prins Willem Alexanderhaven. Het is de bedoeling dat u zich aanmeld in de Beatrixhaven, de havenmeester wijst u dan een plekje in een van de twee havens. De Willem Alexanderhaven heeft een drempel die bij laagwater 1,3 meter doorvaartdiepte geeft.
Advertentie
Deel dit met andere watersporters
Laatste nieuws
- 25.04.21 Praktijktest verrekijkers NOBLEX
- 04.02.21 Nieuw boek: Varen naar de Wadden
- 21.01.21 Botenbeurs Düsseldorf ook afgelast
- 17.12.20 Getijden tabellen 2021 gratis op WatersportAlmanak
- 15.12.20 Nieuw en handig boek over varen in Duitsland
- 07.05.20 Watersport- en recreatiesector woedend
- 28.03.20 Jachthavens Waddeneilanden gesloten
- 17.03.20 Motorboot Sneek afgelast
- 13.03.20 Hiswa afgelast vanwege Corona virus
- 06.03.20 GPS Trackers gewild in de watersport