Vaargebied IJsselmeer

IJsselmeer en watersport
Het IJsselmeer is een van de grootste watersportgebieden van Nederland. Ruimte, rust en mogelijkheden dat zijn kenmerken voor de watersport op het IJsselmeer. Op een fraaie zondagmiddag wil het wel eens druk zijn op de bekende vaarroutes zoals Stavoren-Enkhuizen, maar over het algemeen is het IJsselmeer een oase van vrije ruimte.



Met fraaie havenplaatsen zoals Makkum, Hindeloopen, Stavoren, Lemmer, Urk, Enkhuizen en Medemblik biedt het IJsselmeer mogelijkheden voor een langer verblijf. Zie voor havenplaatsen ook ons verslag van veel jachthavens. | naar bezochte jachthavens |

Aanbevolen: Vaarwijzer IJsselmeer


Uitgeverij Hollandia heeft een prachtig en zeer bruikbaar boek uitgegeven over het varen op het IJsselmeer. Tevens biedt het boek ook een schat aan waardevolle toeristische informatie over de leuke plaatsen langs het IJsselmeer en de jachthavens, 

Link: | Vaarwijzer IJsselmeer | Vaarkaart IJsselmeer |

IJsselmeer biedt overal voldoende diepgang
Vrijwel overal is voldoende diepgang voor ieder schip en de ondiepten aan de kant en bij het Vrouwenzand zijn goed gemarkeerd met gele of wit-rode of groen-witte paaltjes. Tussen Lelystad en Enkhuizen ligt het Enkhuizer zand, een ondiepte langs de dijk, de KNRM is er kind aan huis om boten weg te slepen.

Het waterpeil op het IJsselmeer wisselt: van april tot en met oktober is het peil gemiddeld 20 cm hoger dan de aangegeven kaartdiepte, van november tot maart wordt het winterpeil aangehouden, dit ligt 20-40 cm lager. De aangegeven hoogten op de kaart kan met harde wind ook behoorlijk afwijken.

Bij harde wind kan het behoorlijk spoken op het IJsselmeer
Bij prachtig weer met een lopend windje is er niets aan de hand op het IJsselmeer, maar bij harde wind kan er een behoorlijke golfslag staan. Het IJsselmeer staat bekend om zijn korte golfslag door het relatief ondiepe water. Bij tegenwind van Medemblik naar Stavoren varen is dan beslist geen pretje. Met name de wat kleinere boten komen dan regelmatig stil te liggen door de golfslag.

Marifoon gebruiken op het IJsselmeer
Een marifoon aan boord is niet verplicht, maar bedenk dat midden op het IJsselmeer de ontvangst van uw mobiele telefoon wel eens nul kan zijn. In noodsituaties heeft u hier dus niets aan. Ieder uur (+15 minuten) zendt de Centrale Post IJsselmeer vanuit Lelystad een weerbericht uit op kanaal 01. Scheepvaartberichten en stremmingen worden hier ook doorgegeven. Noodsignalen dienen te worden doorgegeven op kanaal 16. De Kustwacht zendt ook een weerbericht uit op kanaal 23 of 83 om 08.05/13.05/19.05/23.05/ uur

GPS op het IJsselmeer
Het IJsselmeer is een bijzonder groot water. Bij fraai weer heeft u goed zicht, doch dat neemt niet weg dat een goede positiebepaling van belang is. Maar vooral bij regenachtig weer is het zicht zonder meer slecht en dan is een gps met of zonder kaartplotter een must.

Advertentie

Trefwoorden

vaargebieden  IJsselmeer 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via