Aankoop Buitenboordmotor
Buitenboordmotor – Aanschaffen
Bij het aanschaffen van een buitenboordmotor heeft u een zeer ruime keus. Van superklein tot de grote machines van 300 PK. Ook het aantal fabrikanten en merken is al enorm. Evenrude, die een van de eerste buitenboordmotoren begin 1900 op de markt bracht, zal nooit vermoed hebben dat Johnson, Honda, Mercury, Ruggerini, Suzuki, Seagull, Tomos, Tohatsu, Yamaha, Yanmar en nog vele anderen de familie zouden komen versterken. Een advies van een vakman is onontbeerlijk bij de aanschaf van een buitenboordmotor.
Gebruikte buitenboordmotoren
Op diverse websites zijn veel gebruikte buitenboordmotoren te koop. Bij het aanschaffen van een gebruikte buitenboordmotor krijgt u geen advies van de verkoper, die wil alleen verkopen. U moet dus weten wat u koopt. Let daarom op onderstaande zaken voordat u een “aanbieding” op bijvoorbeeld Marktplaats koopt.
Waarvoor gaat u een buitenboordmotor gebruiken
Het maakt een hoop verschil of u een buitenboordmotor gaat aanschaffen voor een zeilboot, rubberboot, speedboot, visboot of sloep etc. Voor een visbootje op de kanalen heeft u geen groot motorvermogen nodig, maar voor het varen van grotere afstanden zoals een vakantietocht is een wat krachtiger motor zeker geen overbodige luxe. Een te kleine motor moet (te) vaak op een hoog toerental draaien, wat slecht is voor de motor en voor het geluidsniveau.
Veel soorten en prijsverschil
Zoals gezegd: er is een groot assortiment buitenboordmotoren in de handel. Naast vermogen kunt u bepalen of u een tweetaktmotor wilt (mengsmering) of een viertaktmotor (normale benzine). Wilt u een buitenboordmotor met een elektrische startmotor, of trekt u gewoon aan een startkoord. Afstandbediening is ook een overweging waard. Het is onhandig als u moet sturen via een roer en gas geven aan de motor. Met een kleine rubberboot heeft u hier geen last van: het roer is de motor.
Staartlengte verschilt per boot
Bij het aanschaffen van een buitenboordmotor is de staartlengte van de motor zeer belangrijk. Bij een zeilschip heeft u een diepstekende staart nodig, bij een snelle rubberboot waarmee u planerend wilt varen is een korte staart van wezenlijk belang. Laat u in ieder geval goed voorlichten door de leverancier van de motor. Een deskundig advies is veel meer waard dan een kleine besparing. Leveranciers van buitenboordmotoren spreken van kortstaart, langstaart, extra langstaart tot XXL staart.
Schroef van buitenboordmotor
De schroef of propeller zorgt voor de voortstuwing van uw boot. Het model en de uitvoering van de schroef is bepalend voor de prestaties van uw buitenboordmotor. U kunt kiezen voor diverse opties. Veel topsnelheid en minder voortstuwingskracht of juist andersom. De mogelijkheden uiten zich in het aantal bladen, diameter en de stand van de bladen. Een te kleine schroef zal onnodig veel toeren moeten maken om het vermogen af te geven en een te grote schroef zal het maximum toerental niet halen en dus ook niet het maximale vermogen afgeven. Ook het materiaal waarvan de bladschroef is gemaakt is bepalend. Aluminium is het voordeligst, maar ook het kwetsbaarst. Schroeven van (roest-vast) staal of brons leveren hogere prestaties omdat de vorm door de vastheid van het materiaal beter geconstrueerd kan worden. Met name de dikte van de bladen kan bij sterker materiaal veel dunner zijn en geeft minder weerstand.
Gerelateerde artikelen:
| Aanschaf buitenboordmotor I Onderhoud buitenboordmotor I Rubberboten RIB I Rompmodel Rubberboot | Vaarbewijzen | Reddingsmiddelen
Advertentie
Deel dit met andere watersporters
Laatste nieuws
- 25.04.21 Praktijktest verrekijkers NOBLEX
- 04.02.21 Nieuw boek: Varen naar de Wadden
- 21.01.21 Botenbeurs Düsseldorf ook afgelast
- 17.12.20 Getijden tabellen 2021 gratis op WatersportAlmanak
- 15.12.20 Nieuw en handig boek over varen in Duitsland
- 07.05.20 Watersport- en recreatiesector woedend
- 28.03.20 Jachthavens Waddeneilanden gesloten
- 17.03.20 Motorboot Sneek afgelast
- 13.03.20 Hiswa afgelast vanwege Corona virus
- 06.03.20 GPS Trackers gewild in de watersport