AIS systemen
AIS - Automatic Identification System
Een AIS (Automatisch Identificatie Systeem) is een veiligheidssysteem dat er voor zorgt dat schepen onderling zichtbaar zijn door een uitgezonden VHF signaal dat door andere schepen kan worden ontvangen.
Door dit signaal in te brengen op een kaartplotter is de positie van alle schepen die een AIS systeem gebruiken waarneembaar op het scherm. Door op het AIS symbool te klikken verschijnt de radioroepnaam van de boot, de vaarkoers, het type boot, de vaarsnelheid en soms de bestemming waar het schip heen vaart.
Twee systemen AIS
AIS systemen zijn onderverdeeld in twee gedeelten: ontvangen en uitzenden. Voor het eerste deel is een AIS transceiver (ontvanger) voldoende, daarmee kunt u andere schepen waarnemen en de gegevens uitlezen. Maar uw eigen positie is dan niet waar te nemen voor andere schepen.
Voor het uitzenden van uw eigen positie hebt u een AIS transponder nodig, zodat ook anderen uw positie kunnen waarnemen en uitlezen. Het spreekt voor zich dat een compleet systeem waarmee u anderen kunt zien en waarmee anderen u kunnen zien voor de hoogste veiligheid zorgt. Het gemiddelde bereik van AIS is ongeveer 30 tot 40 kilometer vanaf de plaats waar u de signalen ontvangt. Er is ook een website waar u AIS signalen van ieder gebied ter wereld kunt bekijken.
Link: | Marine Traffic |
AIS Class A en B
De eisen waar AIS apparatuur aan moet voldoen is in twee klassen onderverdeeld.
- Class A is toegestaan voor gebruik op alle zeegaande schepen die onder de eisen van IMO en SOLAS vallen.
- Class B is een goedkopere versie met een kleiner zendvermogen en een beperkte functionaliteit en is toegestaan voor de pleziervaart.
Verschil radar en AIS
Veelal heeft men zowel AIS als een radar installatie aan boord en er zijn duidelijke verschillen waarneembaar. Met AIS heeft u geen hinder van objecten in de omgeving die het zicht belemmeren zoals dat bij Radar wel het geval kan zijn. Maar pas op; Een AIS geeft geen 100% zekerheid omdat er nog veel boeten rondvaren die geen AIS transponder aan boord hebben.
AIS Verplicht voor beroepsvaart
In de beroepsvaart is het gebruik van AIS verplicht voor de grote beroepsvaart. Op binnenwateren geldt sinds 2014 een verplichting voor schepen die langer zijn dan 20 meter. Daarbij maakt het niet uit of u beroepsvaart of recreatievaart bent. Voor boten korter dan 20 meter geldt deze verplichting niet, maar ook daar worden steeds meer AIS systemen gemonteerd.
Registratie AIS transponder verplicht
AIS zendapparatuur dient aangemeld te zijn bij Agentschap Telecom. Na de registratie ontvangt u van het Agentschap Telecom een 9-cijferig MMSI nummer (identificatiecode) dat geprogrammeerd dient te worden in uw transponder. Voor de aanwezigheid van een AIS transponder dient u te beschikken over een basiscertificaat marifonie.
AIS apparatuur
Voor de ontvanger is het noodzakelijk dat u het signaal kunt ontvangen en in kunt brengen in uw kaartplotter. Het signaal dat u hiervoor nodig bent kan hetzelfde signaal zijn dat u ontvangt via de marifoonantenne. Veelal wordt hiervoor een splitter toegevoegd die het signaal verdeelt tussen marifoon en AIS ontvanger.
Voor een AIS transponder heeft u iets meer nodig. Allereerst de transponder zelf, maar daarnaast dient u te kunnen zenden via de marifoonantenne. Ook hier kunt u een signaalsplitter gebruiken. Maar om het signaal te kunnen uitzenden heeft een extra GPS ontvanger nodig. Sommige apparaten hebben een gps ontvanger ingebouwd, maar veelal is het beter om een extra gps ontvanger buiten op de boot te monteren. De GPS ontvanger voor uw kaartplotter kunt u hiervoor niet gebruiken.
Advertentie
Deel dit met andere watersporters
Laatste nieuws
- 25.04.21 Praktijktest verrekijkers NOBLEX
- 04.02.21 Nieuw boek: Varen naar de Wadden
- 21.01.21 Botenbeurs Düsseldorf ook afgelast
- 17.12.20 Getijden tabellen 2021 gratis op WatersportAlmanak
- 15.12.20 Nieuw en handig boek over varen in Duitsland
- 07.05.20 Watersport- en recreatiesector woedend
- 28.03.20 Jachthavens Waddeneilanden gesloten
- 17.03.20 Motorboot Sneek afgelast
- 13.03.20 Hiswa afgelast vanwege Corona virus
- 06.03.20 GPS Trackers gewild in de watersport